Recept med honung

Honung är ett av naturens mest fantastiska ingredienser som har använts som sötningsmedel sedan tusentals år. Det är inte bara en söt smak som honung kan lägga till maten, den har också många hälsofördelar. Som naturligt antibiotisk är det utmärkt för att lindra förkylningar och luftvägsinfektioner med honung. Honung är också rik på vitaminer och mineraler. Honung är också ett bra sätt att söta maten utan att använda konstgjorda sötningsmedel.

Baka med honung

Honung är ett utmärkt sätt att lägga till smak och sötma till bakverk. Det är också en naturlig ingrediens som har fördelarna med att inte innehålla några tillsatser som konserveringsmedel. Det finns många olika sätt att använda honung för att laga mat och baka. I detta inlägg kommer vi att titta närmare på ett antal recept för att baka med honung.

Den första receptet vi ska titta på är en honungsbröd. För att göra detta bröd behöver du ½ dl honung, 2 dl vetemjöl, 1 matsked torrjäst, ½ dl varm vatten, 1 tsk salt, och 2 msk olja. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt olja och vatten. Knåda degen ordentligt tills det är mjukt och smidigt. Forma degen till en kula och lägg den i en smord bakform. Låt den jäsa, täck den med en handduk och låt den stå i ca 45 minuter. Grädda brödet i en förvärmd ugn på 175 grader i cirka 45 minuter.

Ett annat populärt recept för att baka med honung är honungskakor. För att göra dessa kakor behöver du 2 ½ dl vetemjöl, ½ dl honung, ½ dl smör, 1 ägg, 1 ½ tsk bakpulver, 1 tsk vaniljextrakt och ¼ tsk salt. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret och tillsätt honung, ägg och vaniljextrakt och rör om. Blanda detta med de torra ingredienserna och rör med en träslev. Lägg upp smeten på en smord plåt och grädda i en förvärmd ugn på 175 grader i cirka 15 minuter.

En annan efterrätt som man kan laga med honung är honungsmelon. För att göra detta behöver du en melon, 2 matskedar honung, 1 matsked citronsaft, 2 matskedar smör och 1 tsk kanel. Skär upp melonen i kuber och lägg den i en ugnsform. Smält smöret och tillsätt honung, citronsaft och kanel. Blanda alla ingredienser och häll det över melonen. Grädda melonen i en förvärmd ugn på 175 grader i cirka 15 minuter. Servera honungsmelonen varm eller kall.

Honung är ett utmärkt sätt att lägga till smak och sötma till rätter som bakverk, kakor och efterrätter. Det är också en naturlig ingrediens som har fördelarna med att inte innehålla några tillsatser och konserveringsmedel.